våra dofter

våra samlingar

våra produkter

Home > Vår historia

Vår historia

En resa

Vi tar dig gärna med tillbaka i tiden

Kontinuerlig innovation och fortsatt uppmärksamhet åt kvalitet. Det är den röda tråden i Bolsius historia.

2023

Bolsius är en certifierad B Corp.

Som B Corp är vi en del av en global gemenskap av företag som uppfyller höga krav på social och miljöpåverkan. Organisationer som använder sin verksamhet som en god kraft. Självklart är vi glada över att vara en del av B corp-rörelsen. Det är ett erkännande av de värderingar som vi eftersträvar samtidigt som vi delar lågans magi med människor över hela världen. Dessutom är det början på vår resa mot ständiga förbättringar och kollektiva åtgärder. På den här sidan vill vi dela med oss ​​av denna certifiering och varför den är så viktig för oss alla.

2022

Introduktionen av CleanLight.

Mer stämning, mindre skräp. Det är Bolsius CleanLight. Ett revolutionerande system med en unik hållare och påfyllningsbart ljus. Den patenterade glastekniken gör att Ljuset brinner ned helt och hållet. Mindre avfall, men samma njutning.

2020

Vår 150 år långa historia har tagit oss över hela världen. Från Nya Zeeland till Sydamerika.

Det som började med ett vaxblekeri på Kerkendijk i Schijndel har sedan 1870 växt till en av Europas största ljustillverkare. Från vårt huvudkontor i Schijndel, som fortfarande ligger på Kerkendijk, och våra olika europeiska kontor, ger Bolsius ljus, doft och atmosfär till miljontals hushåll över hela världen.

 

2013

En ny milstolpe nås i och med övertagandet av Eika Kerzen i Tyskland. Med det tyska märke Eika har vi kunnat lägga till ytterligare ett kvalitetsmärke till vår portfölj.

2011

Från ljus som ger ljus till ljus som ger doft. Bolsius lanserar ett komplett sortiment av hög kvalitet under namnet Bolsius Aromatic.

2009

Bolsius lanserar Twilight, ett modernt ljus att ha på uteplatsen under namnet Bolsius Professional, ett komplett sortiment av hög kvalitet för företagskunder (i restaurangbranschen).

2004

Bolsius startar produktionen av rustika blockljus i regnbågens alla färger.

1998

Bolsius börjar detta år lagra värmda råmaterial i Moerdijk för att på så sätt garantera ljusens kvalitet. Detta gör Bolsius unikt.

1997

Bolsius bygger en produktionsanläggning i Polen.

Förvärvet av olika produktionsföretag i Europa gör produktionen mer komplex: i slutet av 90-talet producerar de många fabrikerna totalt drygt 35 000 artiklar. Dessa fabriker levererar även en del till samma kunder. Bolsius bestämmer sig därför för att centralisera säljorganisationen i tre regioner och bygga ett centrallager vid huvudkontoret i Schijndel.

Därjämte minskas antalet produktionsanläggningar till tre, och i Kobylin (Polen) byggs en helt ny produktionsanläggning för tillverkningen av ljus som fram tills dess krävde mycket manuellt arbete under tillverkningen. Det har visat sig vara ett bra beslut, även om centrallagret i Schijndel snabbt blivit för litet. Man flyttade till Helmond där Vos Logistics sedan 1998 har hand om Bolsius distribution och lager.

1996

För att fira vårt 125-års jubileum, skänker vi en bronsstaty till Schijndels kommun

”Kvinna med lampett”. Så heter den två meter höga bronsstatyn som Bolsius gav till Schijndels kommun. Bolsius firar detta år 125-års jubileum och för att visa samhörigheten med staden Schijndel skänkte Bolsius denna staty. Konstnären Niek van Leest från Lage Zwaluwe fick uppdraget att göra konstverket, som skulle knyta an till levande ljus. Ljuset som stämningshöjare. För att ge en känsla av mörker är kvinnan klädd i ett långt nattlinne. Hon kontrollerar ladugården och byggnaderna. Statyn placerades på i hörnet Hoofdstraat/Kluisstraat, där en av familjen Bolsius villor tidigare låg.

1995

Marknaden förändras och Bolsius ändras med den. Vi blir större, för att kunna ge våra kunder bättre service.

Med förvärvet av en dansk och två tyska ljusfabriker blir Bolsius-gruppen Europas största ljustillverkare. Med det danska förvärvet av Midjysk Lysfabrik har Bolsius-gruppen fått en stark position på den skandinaviska marknaden. Med förvärvet av Münz- och Kieser Kerzen i Tyskland ville gruppen ta en plats på marknaden med moderna ljus. Detta är ljus med många krusiduller och utsmyckningar, som framför allt är populära i Bayern och Österrike.

1991

Vad köpte vi detta år av Koninklijke Verkade?

Inga kex, ingen choklad, men väl värmeljus!

Verkade började 1898 tillverka värmeljus, gjorda av paraffinvax, i en fabrik i Amsterdam. 1902 öppnades värmeljusfabriken i Zaandam. Patentet köptes av engelsmannen Morris Fowler, svärson till E.G. Verkade. Värmeljus blev så populära att varumärket Waxine blev generiskt. 1991 säljer Verkade hela sin värmeljusverksamhet till Bolsius.

1990

I1990 tog Bolsius-gruppen två viktiga steg för verksamhet i Skandinavien. I Stockholm grundades Bolsius Nordic AB och i Oslo startades dotterbolaget P.A. Trading-Bolsius AB.

1984

Bolsius låter även lågan i kyrkljussektorn brinna

Bolsius-fabrikerna producerade främst ljus för användning utanför kyrkan. Genom sammanslagningen med företaget Hoogeland & Zn. i Roermond, som specialiserat sig på tillverkningen av kyrkljus, har Bolsius säkerställt att även denna sektor stannade inom företaget.

Firma H. Hoogeland & Zn var, efter bortgången av en av ägarna (Harrie Hoogeland) på jakt efter en förvärvspartner. Denna fann man i Anton Kristens Bolsius-grupp

1983

Bolsius satsar på att bli störst och tar över NV Koninklijke Stearine Kaarsenfabriek Gouda-Apollo.

1978

Två ljusfamiljer smälter samman. Och fortsätter under namnet Bolsius Kaarsenfabriek B.V.

Detta år tar A.J.B. (Anton) Kristen, som kom från en familj ljustillverkare i Delden, över företaget från Lambertus Bolsius. Företaget fortsatte under namnet Bolsius Kaarsenfabriek B.V., då detta namn redan var känt bland konsumenterna.

Under ledning av Anton Kristen gjordes stora investeringar i bland annat installationen av några helautomatiska djupdragningslinjer vilket ledde till en tredubbling av omsättningen. Även lanseringen av ljus i snygga förpackningar och presentförpackningar i kombination med ljusrelaterade produkter fyllde ett hål på marknaden.

1960-1970

Under 60- och 70-talet växte och blomstrade företaget Gebr. Bolsius tills man hamnade i trubbel på 70-talet.

Bolsius klarade inte den mördande konkurrensen från Östeuropa. Därjämte var familjen inte längre representerad i den administrativa ledningen, på grund av Lambertus Bolsius befattning på Nutricia, och var endast aktieägare. Ljusbranschen är sedan gammalt mycket traditionell och består av familjeföretag. Familjen Bolsius började leta efter en kandidat som kunde ta över.

1961

Besök av prinsessan Irene och tillverkningen av speciella ljus till prinsessan Beatrix bröllopsmiddag är höjdpunkter i vår historia.

1959

Gjutna värmeljus ser dagens ljus tack vare Lambertus Bolsius uppfinning.

Eftersom Lambertus Bolsius även var chef på Nutricia (som tillverkade pulver av mjölk), kom man på den unika idén att göra paraffinpulver genom att låta flytande paraffin komma i kontakt med kall luft och på så sätt gjuta värmeljus. Ett torn utvecklades för att producera pulver och en gammal tabletteringsmaskin (som tidigare använts för att göra Maggi-tabletter) byggdes om till press för att gjuta ljusen. Det var grunden för storskalig produktion av värme- och andaktsljus. Kända varumärken från denna tid är: Alpengloei värmeljus och Theresia andaktsljus. Under denna period växte företaget från ett traditionellt till ett medelstort industriföretag.

1950-1960

Under 50- och 60-talet ökade ljusets popularitet, även utanför kyrkorna. Gebr. Bolsius skördade framgångar med tillverkningen av prydnadsljus.

Framför allt unga människor hade eller fick behov av levande ljus i stället för elektriskt ljus. Särskilt populära blev prydnadsljusen. Ljustillverkningen gick bra för Gebr. Bolsius. Omsättningen ökade på fabriken på Kerkendijk och antalet medarbetare blev fler.

Under ledning av herrarna Lambertus Bolsius och P. van der Heijden, expanderade företaget kraftigt.

1940

Vid krigsutbrottet började man tillverka gipsfigurer. På den tiden fanns det inte ett hus i Schijndel som inte hade en liten fiskarfru, ”Kniertje”, i fönstret.

Andra världskrigets utbrott var ett hårt slag mot företaget, eftersom tillgången till råmaterial för vax- och ljustillverkning stagnerade. För att hålla så många arbetare som möjligt borta från Tyskland, började man tillverka bland annat gipsfigurer, så kallade fiskarfruar.

Efter luftlandsättningen 1944, var Schijndel i frontlinjen under sex veckor och mycket förstördes, även N.V. Gebr. Bolsius. Ändå var det efter befrielsen av Schijndel, det första företaget som kom igång igen. 1950 började man producera antikljus, hushållsljus och blockljus.

1927

Bröderna Bolsius fick ett mycket gott rykte när det gällde kyrkljustillverkningen. Produkten blev till och med så populär i kyrkliga kretsar att man fick titeln påvlig hovleverantör.

1920

Runt detta år började man tillverka egna kyrkljus på vaxblekeriet.

Detta gjorde man med en gjutmaskin som Antonius Bolsius och hans förman Driek van Uden själva hade uppfunnit, där veken sänktes ned i flytande vax. Till flätningen anställdes några kvinnor. Därjämte stöptes även ljus för hand. Detta hantverk hade man fått lära sig av Schijndels klockare, Marinus van Liempd.

1870-1903

Lambertus Bolsius började på vaxblekeriet. Detta år startade Antonius Bolsius ett vaxblekeri på Kerkendijk i Schijndel, Nederländerna.

Efter avslutade studier startade Antonius (Antoon) Bolsius ett enkelt vaxblekeri i föräldrahemmets trädgård. Eftersom denna plats var för dammig och han hade problem med röken från vaxblekningen utomhus, fick han en bit mark av sin morbror på Kerkendijk vid ängen, där huvudkontoret ligger än i dag. Det blekta vaxet smältes, förpackades och skickades sedan till klockare och präster som sedan själva stöpte ljus av det.

Shoppa stilen

Vi har sammanställt ett speciellt urval av köpbara stilar för att inspirera dig, stimulera dina sinnen och göra det enkelt för dig att skapa ett alldeles eget och personligt utrymme. Den där speciella Bolsius-känslan är bara ett klick bort!